Pomažu kod prehlada i gripa
Mandarina je poput drugog citrusnog voća odličan izvor vitamina C, koji je važan za imunitet i borbu protiv sezonskih bolesti, čije simptome ublažava i ubrzava oporavak. U sto grama narandžastog voća, koje je ime dobilo prema boji uniforme kineskih javnih službenika, nalazi se oko 30 miligrama ovog nutrijenta, što zadovoljava trećinu dnevnih potreba za vitaminom C.
2. Otapaju višak kilograma
Zbog malog udela masti i soli mandarina se smatra niskokaloričnom namirnicom, a preporučuje se uvrstiti ju na jelovnik osoba koje pokušavaju da izgube višak kilograma. Ubrzava i metabolizam, pa tako pomaže u topljenju masnih naslaga u predelu stomaka. Citrusi imaju i nizak glikemijski indeks koji pomaže da se uravnoteži nivo šećera u krvi, pa se preporučuje i dijabetičarima.
3. Ubrzavaju probavu
Pri konzumaciji mandarina ne treba zaboraviti ni na belu vlaknastu ovojnicu koja obavija plod s unutrašnje strane kore. Ako jedete mnogo ugljenih hidrata i masti, taj deo citrusnog voća prepun dijetalnih vlakana pomoći će da se uspavana probava ubrza. Tačnije, mandarina ubrzava peristaltiku creva.
4. Čuvaju srce i kardiovaskularni sustav
Mandarina je dobar izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak, uravnotežuje ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema. Hranjive materije u mandarinama sprečavaju i nakupljanje lošeg holesterola u arterijama, što može dovesti do srčanog udara.
5. Prirodni su antiseptik
U očuvanju zdravlja pomoći će i esencijalno ulje mandarine, koje se smatra prirodnim antiseptikom jer štiti organizam od nekih bakterija. Ono doprinosi ublažavanju bolnih grčeva u disajnim organima, a ima opuštajući uticaj na nervni sistem, pa se preporučuje ako ste pod stresom.
Oprez!
Mandarina poput drugog citrusnog voća sadrži dosta oksalata pa se zato ne preporučuje osobama sa sklonošću prema kamenu u bubregu i žuči.
Savet plus:
Mandarina se najčešće jede sveža posle guljenja kore, ali može se iskoristiti za pripremu slatkih jela u želeima, sladoledima, kremovima i džemovima. Sok mandarine odličan je sastojak za marinadu mesa i riba, a ako imate na raspolaganju organski plod – upotrebite i koricu
0 Primjedbe
Iznesi svoj stav - Ostavi komentar!