Kada se jednom nađete, izgubljeni u jedinstvenosti hercegovačkog krajolika, dirnuti mističnom ljepotom krša i mjesečevih pejzaža, ono što ćete sasvim sigurno upamtiti jeste jedinstvena gastronomska ponuda ovoga kraja.
Jedan od čuvenih hercegovačkih specijaliteta je podrobac (poznat i pod nazivom zatop).
Podrobac se pravi od iznutrica koje se dobro očiste i pripreme (bijela i crna džigarica, srce, kulja, crijeva). Bitno je da se iznutrice dobro osole i skuvaju. Osole se po želji, a druge mirođije se, obično, ne dodaju. Kada se sve to skuva i ohladi onda se sitno izreže. Potom se u posudi rastopi loj i u to se dodaju isjeckane iznutrice. Kuva se na jakoj vatri oko 15 minuta i češće se promiješa. Masnoća od loja treba da prekrije iznutricu. Vruća masa se sipa u prethodno pripremljene kalupe i ostavi dva dana da se dobro stvrdne, a potom se izvadi iz kalupa. Kolutovi se kanapom vežu unakrst i vješaju iznad dima. Dime se oko 20 dana (mogu i duže) da bi dobili blagi ukus dima, a potom se čuvaju na promaji. Zatop se konzumira u hladnom i toplom stanju.
Hercegovina promo
0 Primjedbe
Iznesi svoj stav - Ostavi komentar!