Jabuka - dar za zdrav život

Stari kliše postoji s razlogom: jabuka dnevno koristi čitavom telu na više načina. Jedno od najčešće uzgajanih plodova na svetu, dolazi u više od 7.500 sorti. 



Najzdravije su kada ih jedete sveže. Srednji plod sadrži oko 80 kalorija,  gram proteina, 19 grama prirodnog šećera i nula masti, natrijuma ili holesterola. Na zelenim pijacama kilogram jabuka može da se nađe za 40 do 80 dinara.

Ne gulite koru

Tu jabuke čuvaju dve trećine vlakana koja održavaju vaš probavni sistem zdravim. Sjajna kora takođe sadrži puno antioksidanata ili prirodnih supstanci koje pomažu u zaštiti vaših ćelija od nekih oštećenja koja mogu da dovedu do raka, bolesti srca i moždanog udara. Ako ste zabrinuti zbog pesticida (što je opravdano), dobro ih operite pre nego što zagrizete sočni plod. Pesticide možete da izbegnete i ako kupite  organske jabuke ili domaće na pijaci.

Čuvaju pamćenje

Jabuke sadrže više biljnog pigmenta kvercetina nego većina ostalog voća i povrća. Fitonutrijenti, flavonoidi, štite ćelije u celom telu, uključujući i one u vašem mozgu. Ovo voće je takođe bogato antioksidantima koji pomažu kod gubitka pamćenja izazvanog različitim vrstama oštećenja ćelija. Jedna mala studija pokazala je i da sok od jabuke poboljšava raspoloženje i ponašanje ljudi sa umerenom do teškom Alchajmerovom bolešću.

Dijabetes tipa 2

Vaša pankreas igra ključnu ulogu u obradi šećera u krvotoku. Flavonoidi u jabukama mogu da pomognu da ćelije u vašem pankreasu budu zdrave i sposobne da obavljaju ovaj važan posao. A to je važna uloga u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2. U jednoj devetogodišnjoj studiji, ljudi koji su jeli jednu ili više jabuka dnevno imali su 28 odsto manje šanse da obole od dijabetesa tipa 2 od onih koji ih nisu jeli.

Kontrola težine

Jedna srednja jabuka ima tri grama vlakana. Ovaj hranljivi sastojak usporava varenje i pomaže vam da se duže osećate sito. Jabuka takođe ima nizak glikemijski indeks, što znači da vam neće povisiti šećer u krvi i zavarati vas da pomislite da ste još uvek gladni. Ovi zadovoljavajući efekti sprečiće vas da grickate i tako pomoći da održite težinu.

Održava crevnu floru zdravom

Jedna grupa istraživača otkrila je da su ljudi koji su jeli najmanje jednu jabuku dnevno za trećinu ređe oboleli od raka debelog creva od onih koji nisu. Zdrava pomoć vlakana i flavonoida može pomoći u zaštiti sluznice creva i održavanju ćelija zdravim.

Jabuke su prirodni izvor pektina, rastvorljivih vlakana koja pokreću hranu kroz vaš probavni sistem i održavaju vas redovnim. Bonus korist: vaše dobre crevne bakterije vole da se hrane pektinom. Neki stručnjaci misle da pektin pomaže razmnožavanju dobrih bakterija, što može pomoći u prevenciji nekih hroničnih bolesti i raka u crevima.

Dobre za srce

U laboratorijskim studijama, kombinacija biljnih hemikalija, pektina i vlakana u jabukama pomogla je u zaštiti srca i krvnih sudova od oštećenja. Pektin i vlakna takođe mogu pomoći u snižavanju LDL ili „lošeg“ holesterola koji se mogu nakupiti u arterijama i dovesti do srčanih bolesti.

Imunitet

Ne mogu se takmičiti sa pomorandžama, ali jabuke imaju 10 odsto vitamina C koji vam je potreban svaki dan. Uz rastvorljiva vlakna koja dobijate od pektina čine ovo voće ukusnom odbranom od bilo koje klice koja napada vaš imunološki sistem. A ukoliko se razbolite, jabuke vam čak mogu pomoći da se brže oporavite.

Jedina mana, ali zanemarljiva

U svim zdravstvenim prednostima jabuke ipak ima jedan koji treba da zaobiđete u velikim količinama – semenke. One sadrže amigdalin, jedinjenje koje u organizmu postaje cijanid. Ako slučajno pojedete semenke iz jedne jabuke, ništa neće da se dogodi – vaše organizam  može sam da se izbori preradi sa zanemarljivo malom količinom cijanida. Tek velika količina semenki bi mogla da izazove trovanje.

Zato ih zaobiđite i uživajte u zdravim plodovima jabuke kojih sada ima u izobilju.

Objavi komentar

0 Primjedbe