Bilećanin nakon 40 godina novinarstva brine o maloj farmi (VIDEO)

Brojni su Hercegovci u potrazi za boljim i lakšim životom selo zamijenili gradom. Ipak, ima i drugačijih primjera. Šćepan Aleksić, veteran novinarstva u Hercegovini i autor desetak knjiga proze, skromnu novinarsku penziju nadopunjuje držeći malu farmu krava.



Skoro četrdeset godina Aleksić je radio kao agencijski novinar i saradnik brojnih listova i časopisa. Već petu godinu je penzioner, a kako novinarska penzija nije bila dovoljna da školuje dva sina, vratio se u rodne Bogdašiće kod Bileće, gdje hrani šest krava, a mlijeko daje u otkup mljekari Pađeni.

– Ima jedna izreka u Hercegovini: “Zla godina orla natjerala da zimuje među kokoškama“ – podsjeća Aleksić.

Život seljaka, koji je Šćepan često opisivao u svojim romanima i pripovijetkama, nije nimalo lak, a ni cijenjen, u što se i sam uvjerio.

– Ustajanje u pola pet i onda cijeli dan ima posla. Ljeti, do devet sati, nema kad da se sjedne – kaže on.

Iako ima obaveza po čitav dan, nađe vremena da čita, ali i piše.

– Tako mi nekad nešto padne na pamet, a nemam kad da sjednem, pa na brzinu pribilježim da ne zaboravim, pa kasnije napišem – kaže on.

Ni novinarski ni farmerski posao nije lak, kaže Šćepan. Prvi je izuzetno stresan, a drugi fizički zahtjevan i traži stalno prisutvo.

– Lijepo je živjeti na selu, mnogo ljepše nego u gradu, ali nije lako živjeti od sela – ističe on.

Šćepan Aleksić je autor jedanaest zbirki pripovjedaka i romana, a njegovi tekstovi objavljivani su u pisanim medijima cijele bivše države. I sada, dok brine o svom malom krdu i dalje piše. Kako kaže, sa kravama je ponekad lakše nego sa ljudima, pa i ove plemenite i korisne životinje mogu da inspirišu. Možda će i to biti tema neke od njegovih budućih knjiga.

Pogledajte video:



Rtrs

Objavi komentar

0 Primjedbe